ADAPTACIJE
LA VITA LIBERA

Mjesto inspirirano Vama i Vašim potrebama

SUHA GRADNJA – KNAUF – RIGIPS

Adaptirate potkrovlje, želite spustiti strop ili ste se odučili srušene zidove zamijeniti s Knaufom? Želite znati više detalja prije odluke? Čuli ste svakakve priče i jednostavno ste u strahu?

Suha gradnja je postala sinonim za brzu, sigurnu i kvalitetnu gradnju eksterijera i interijera. Kvalitetna izvedba te brza i suha montaža koja ne iziskuje dodatno vrijeme za sušenje konstrukcije, bitni su faktori koji svjedoče ubrzanom tempu života i rada. Suha gradnja je termin koji se koristi za posebnu metodu gradnje interijera, odnosno za unutarnje uređenje prostora, čiji je temelj korištenje industrijski predgotovljenih sustava gradnje.

Takvi sustavi imaju dva osnovna elementa, to su nosiva konstrukcija i obloga, a pritom se kao osnovni materijal koristi gips, odnosno gips-kartonske ploče. Suha gradnja je s razlogom postala sinonim za brzu, sigurnu i kvalitetu gradnju, koja probija uobičajene rokove adaptacije. Metodom suhe gradnje izvode se pregradni zidovi, zidne obloge, stropovi, podovi, dekorativni elementi… Suha montažna gradnja pruža niz prednosti. Gipsani građevinski materijal u potpunosti mijenja uobičajene forme, funkcije i elemente prostornog uređenja. Od dilatacijskih sustava do potkonstrukcijskih elemenata, izbor je neograničen.

Knauf je zapravo proizvođač gipskartonskih ploča i najpoznatiji je u Hrvatskoj pa se često čitava suha gradnja kolokvijalno naziva Knauf. No postoje još i drugi kvalitetni proizvođači (Rigips i Siniat), a po kvaliteti doista stoje rame uz rame i nećete pogriješiti s odabirom bilo kojeg od njih.

Mi radimo s materijalima svakog od njih i ne možemo dovoljno nahvaliti njihove proizvode.

SPUŠTENI STROPOVI

Ovisno o detaljima samog projekta postoji više opcija za izradu spuštenog stropa, ali se u svakom slučaju radi metalna potkonstrukcija na koju se šarafima pričvršćuju gipskartonske ploče.

Iznad gipskartonskih ploča postavlja se mineralna vuna koja ima značajan energetski i antiakustični efekt.

Izvedbene opcije su razne, te ovise o željama i idejama investitora.

U same stropove moguće je ugraditi specijalna rasvjetna tijela koja svojom estetikom i funkcionalnošću ostavljaju čovjeka bez daha.

PREGRADNI ZIDOVI

Pregradni zidovi prema sustavu suhe gradnje doista su izvrstan odabir za zid kojeg ste srušili ili koji nedostaje.

Na strop i pod postavljaju se metalni profili (tzv. UW profili). Na njih se obavezno stavlja brtvena traka. To ćete rijetko naći kod izvođača u Hrvatskoj, ali mi to koristimo ne samo zato što je to propisani standard proizvođača već i zato što takav postupak ima značajnu ulogu u spriječavanju buke koja ide “kroz” zid (zapravo iznad i ispod zida) kao i buke koja se sa zida prenosi na strop i pod.

Između njih postavljaju se vertikalni profili (tzv. CW profili) koji služe kao oslonac čitavoj zidnoj strukturi, prihvatna vertikala za pričvršćivanje ploča, te provodnik kablova (primjerice strujnih žica i slično).

Na mjestima gdje dolaze vrata stavljamo specijalne iznimno čvrste profile (tzv. UA profili), koje kao i brtvene trake rijetko tko u Hrvatskoj postavlja, no nevjerojatno učvršćuje vratni otvor kao i čitavu zidnu konstrukciju.

Između profila stavlja se mineralna vuna, koja ima termoizolacijski i antiakustični učinak.

S jedne i druge strane konstrukcije postavljamo duplu (!) gipskartonsku ploču. U Hrvatskoj se uobičajeno stavlja samo jedna, no takva kvaliteta je doista iznimno loša (kroz zid se jako čuje i čitava struktura djeluje jadno i krhko). Dodatno, često ćete vidjeti kod izvođača upotrebu ostataka ploča ili “ficleka”, a to je nepropisno i nepošteno jer se uvijek obračunava rad i materijal s čitavim pločama. Mi koristimo samo čitave ploče, a viškove ukljanjamo kao otpad.

Svaki sloj ploča (i prvi i drugi) se gletaju specijalnom masom i armaturnim trakama čime se postiže vrhunski integritet svakog sloja ploča s obje strane zida, kao i zida u cjelini.

U Hrvatskoj ćete naići na značajno niže standarde u izvedbi suhe gradnje, sve pod izlikom skupoće materijala, no nedajte se prevariti – cijena materijala je doista nevjerojatno niska, a obmanama se želi neprimjereno povećati vrijednost radova ili smanjiti broj radnji koje je potrebno obaviti.

Mi sve radove vršimo prema propisanom standardu proizvođača, a cijenom smo uvijek u okvirima uobičajenih tržišnih ponuda!

Uvijek koristimo brtvene trake za profile, obostrane duple cijele ploče (ne jednostruke i ne ostatke), postavljamo jako čvrste UA profile na vratne otvore radi ojačanja, svaki spoj na svakom sloju gletamo i armiramo, na završnom sloju radimo Uniflott premaz, stavljamo kutne trake i aluminijske kutne šine na svim kutnim spojevima!

ZIDNE OBLOGE

Zidne obloge koriste se kod vanjskih zidova koji su neizolirani s vanjske strane (npr. nema fasade ili je jako loša).

Ovo je doista brz, jednostavan i vrlo kvalitetan način izolacije unutarnjeg prostora stana ili kuće.

Na vanjski zid se s unutarnje strane postavlja metalna potkonstrukcija, koja se zapunjava s mineralnom vunom visokih energetskih osobina, a zatim se na to pričvršćuju gipskartonske ploče.

Jednom napravljena obloga se gleta i armira, te brusi za bojanje (krečenje).