ADAPTACIJE LA VITA LIBERA

Mjesto inspirirano Vama i Vašim potrebama!

ADAPTACIJA NEKRETNINE

Nerijetko nakon što smo kupili ili naslijedili nekretninu naše misli počinje zaokupljati ideja kako urediti postojeći prostor, a pogotovu ukoliko se radi o adaptacijama ili renoviranju. Ukoliko do sada niste imali iskustva sa adaptacijom često vrijeme provodimo pretražujući Google u nadi da ćemo pronaći relevantne informacije ili kalkulatore za izračun troškovnika. Drugi potez je skidanje programa za realizaciju 3D rendera koji bi nam pomogli pri vizualizaciji našeg prostora kako bih izbjegli neželjene pogreške pri uređenju.

Adaptacija stana dolazi s troškovima koji ovise o količini intervencije, vrsti i kvaliteti korištenih materijala, izvođaču, rušenjem pregradnih te ugradnjom novih zidova, izmjenom eklektičnih instalacija, grijanja, postavljanjem keramike, lakiranjem i sl. Pažljivo planiranje radova, pronalazak dobrih majstora, izrada troškovnika odnosno realno sagledavanje proračuna renovacije, izrada 3D vizualizacije tek su neki od koraka na koje moramo obratiti pažnju prije nego li se odlučimo krenuti u projekt zvan adaptacija.

NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM RENOVIRANJA – IZRADA PROJEKTA

Neovisno radi li se o jednoj prostoriji ili o cijelom stanu, kući ili poslovnom prostoru prije samog renoviranja odvojite vrijeme za izradu koraka odnosno plana. Zapišite svoje želje i potrebe. Pripremite nacrte, tlocrte kako bi si mogli naručiti izradu 3D vizualizacije koja će Vam uvelike pomoći u prikazu budućeg stanja.

IGNORIRANJE DOZVOLA

Shodno hrvatskim zakonima a isto tako i zakonima EU koje propisuju dozvole za koje poslove ih trebate pribaviti. Isto tako važno je napomenuti da kod većih rušenja je neophodno pozvati statičara.

NE ŽURITE SA KUPOVINOM

Dostupnost lijepih stvari, namještaja, dekoracije, rasvjete su pune trgovine a u današnje vrijeme imate mogućnost online kupovine stoga prije svake odluke i kupnje dobro razmotrite ponudu. Impulzivna kupnja je jedna od najgorih stvari zbog kojih se kasnije grizemo. Ako ste se odlučili za 3D vizualizaciju tada će vam biti i dostupne mjere i dimenzije namještaja i ostalih stvari. Nakon toga upustite se u shopping avanturu.

NE PRETJERUJTE U DETALJIMA I VELIČINI

Preveliki komadi namještaja, razni elementi ili detalji zagušiti će prostor te ga učiniti vizualno i estetski neprihvatljivim. Za slike treba točno odabrati mjesto i odrediti visinu kako ne bi bile postavljene niti prenisko niti previsoko. Razina očiju osobe prosječne visine bilo bi idealno. Ukrase postavljate sezonski, naravno ukoliko ste u mogućnosti, a ukoliko posjedujete atraktivne komade postavite ih i osvijetlite kako bih imale poziciju pravog umjetničkog djela.

JEFTINI MATERIJAL, NE KUPUJTE!

Sigurno ste svi do sad čuli izreku „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino“. Prilikom adaptivnih radova mudro bi bilo odlučiti se za malo skuplji odnosno kvalitetniji građevinski materijal. Ukoliko si trenutno ne možete priuštiti takav materijal bolje bi bilo da pričekate jer dugoročno će vam se isplatiti kako ne bih radili renoviranje nakon izvjesnog vremena opet. Još jedna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju jesu „zeleni materijali“, ekološki koji su izrađeni na prirodnoj bazi a samim tim štede energiju. U početku oni ishoduju viši proračun no generalno oni su dobra investicija za budućnost a pod tim podrazumijevamo i financijski i zdravstveno.

NEREALNI PRORAČUN

Već smo prethodno spomenuli kako kvalitetniji materijali imaju svoju cijenu a samim tim i radovi. Majstori čija je cijena rada povoljnija na tržištu nerijetko paralelno obavljaju i druge poslove, stoga je vrlo važno kod renoviranja obratiti pažnju na to jer bi Vam se radovi mogli odužiti što u konačnici rezultira gubitkom vremena, novca i živaca. Ono što želimo reći je da dobar majstor i dobar i kvalitetan materijal zlata vrijedi.

NETOČNA IZMJERA PROSTORA

Dosta često prije nego krenemo sa izradom 3D vizuala potreban nam je nacrt nekretnine. Na sreću mnogi klijenti ih posjeduju iako su dosta izmijenjeni jer se ukoliko ste kupili stan u kojem su boravila prethodna dva vlasnika zidovi porušeni, izgrađeni. U tom slučaju je najbolje pozvati ing. građevine koji će u centimetar napraviti izradu tlocrta. Obratite pažnju i na mjesta gdje se nalaze utičnice i prekidači jer je vrijeme adaptivnih radova idealno za njihovu prenamjenu.

NEREALAN ROK IZVEDBE

Vrlo je važno procijeniti i dogovoriti rok izvedbe radova u kojem će se isti odrađivati. Možete li si priuštiti da tijekom renoviranja ne boravite u prostoru bilo bi idealno i sigurno će vrijeme izvedbe završiti ranije. Od izuzetne važnosti je sabrati sve okolnosti i postaviti realan rok završetka projekta kako bi izbjegli stres i nervozu.

SIGURNOST NA RADU

Jedna od zasigurno bitnih stavki je sigurnost na radu no zasigurno je i jedna od rijetkih kojih se pridržavamo u praksi. Renoviranje bez zaštitne opreme i kacige nije preporučljivo bez obzira unajmite li profesionalca ili sami obavljate adaptaciju.

IZBOR MAJSTORA

Prije nego se odlučite i ugovorite posao dajte si truda i raspitajte se o referencama tvrtke ili majstora. Tražite preporuke, sklopite ugovor kako bi izbjegli nepotrebne muke. Ukoliko ste u mogućnosti pregledajte neke od njihovih izvedbenih projekata.

PODNE I ZIDNE OBLOGE

Podne i zidne obloge spadaju pod osnovne elemente prilikom uređenja interijera na koje je potrebno obratiti pažnju te prevenirati u kvalitetnije materijale. Često su i smjer u kojem će krenuti uređenje samog interijera. Što se pak tiče obrade prilikom renoviranja samih zidova i podova ukoliko ne odgovaraju stilski, teksturom ili bojom narušava se estetika prostora. Dopadaju li vam se pak rustikalni interijeri obratite pažnju na podne obloge od grubog drveta ili od kamenih ploča. Vrlo moderne su i keramičke pločice većih dimenzija različitih tekstura. Što se pak tiče zidova preporuka je da budete umjereni ukoliko se radi o kamenim oblogama te ih je najbolje koristiti za detalje. Želite li zaštiti zidove od prljanja koristite disperzivne ili marmorin tehnike.

ZAŠTITA PROZORA

Zastori su vrlo važan dio uređenja interijera bez obzira radi li se o rolo panelima, zavjesama ili draperijama. Oni oživljavaju svaki prostor a po potrebi blokiraju prodor svjetlosti ili štite od pogleda. Odabir zastora danas nudi široku paletu te pomoću njih možete napraviti harmoniju u prostoru. Stoga si uzmite vremena i potražite zastore koji će se ukomponirati u vaš stil.

RASVJETA U PROSTORU

Svaka prostorija u domu ima svoju svrhu a isto tako i rasvjeta u njoj mora biti prilagođena interijeru. Kako ćemo pozicionirati podne, stolne lampe ili zidnu i stropnu rasvjetu ovisi o nama samima kao i o našim potrebama. No kuhinju, blagovaonu i kupaonu bi trebalo izdvojiti te tamo postaviti jaču rasvjetu, dok u dnevnim boravcima, spavaćim sobama i hodnicima nije nužno postaviti jaku rasvjetu. Rasvjetna tijela su funkcionalan detalj no zbog toga ne trebaju biti manje atraktivan element u interijeru.

BOJE I DEZENI

Kako bi uskladili boje i dezene klijenti najčešće iz tog razloga unajmljuju usluge dizajnera. Nakon što se upuste u potražnju često zbog impulzivne kupnje ili nepoznavanja materijala i dezena nastaju pogreške. Tada se odlučuju za uslugu 3D vizualizacije koja nudi mnogobrojna rješenja kombinacije stilova. Ne trebate se plašiti kombiniranja različitih tekstura, ono što je važno je da se međusobno slažu i ističu. No treba napomenuti da je izuzev samog stila izgraditi vlastitu oazu koja će nositi vaš osobni pečat u kojem ćete se osjećati ugodno prilikom boravka u njemu.

PRATITELJI TRENDOVA

U mnogim časopisima nailazimo na prekrasna zdanja koja nas oduševe i poželimo se transportirati u te stanove, no kako to naravno nije moguće počinjemo zamišljati upravo te komade namještaja, elemenata, dekorativnih predmeta u našem domu, ne imajući u vidu da su mnogi od tih stanova kao takvi namješteni i pripremljeni za snimanje u svrhu promocije. Za vas je važno da ne budete slijepi sljedbenik. Uredite svoj kutak da bude lijep i ugodan prostor u kojem ćete naći mir i u koji ćete se uvijek rado vraćati.

RUŠENJE ZIDOVA – UGROŽAVANJE STATIKE
Postajemo li žrtve modernog dizajna ugrožavanjem sigurnosti doma?

Nedavno nemili događaji pod nazivom „potres“ koji su zadesili šire područje Zagreba a da ne spominjemo Sisak i Petrinju gdje su štete ukoliko govorimo o zgradama i kućama goleme, ujedno su ugrozile njihove vlasnike te ih na izvjesno vrijeme otjerale iz njihovih domova, radnih mjesta…

Nevezano u kojem djelu Hrvatske živite, područje naše domovine je seizmički osjetljivo. Jedno od trenutno naj traženih zanimanja jesu statičari, odnosno popularno zvani doktori za zgrade. Postavlja im se mnogo pitanja na koje mnogi žele odgovore pogotovu radi li se o starijim objektima „kako statički učvrstiti svoj objekt“ a pitanje koje nas muči „koje zidove možemo porušiti kako bi otvorili prostor (openspace)“?!

Nakon razgovora sa kolegama statičarima kojima ujedno i zahvaljujemo, skrenuli su nam pažnju da se svaka građevina može statički ojačati. Kada se napravi projekt statike u njemu su točno definirani položajno i dimenzionalno nosivi elementi odnosno konstrukcije građevine, a to mogu biti grede, stupovi, temelji, ploče i drugo. Daje se dokaz o sigurnosti stručnog naziva dokaz pouzdanosti objekta između ostalog i za potres. Ono sadrži sve potrebite nacrte i grafičke priloge kojim se u cijelosti definira nosiva konstrukcija o sigurnosti građevine.

Nerijetko kupnjom stana stvaramo sliku idealnog doma, otvaramo prostore svatko iz svog razloga bilo radi praktičnosti, modernizma no ipak nedavni događaji upozoravaju nas da i kada se odlučimo na takav pothvat trebamo biti oprezni. Gips kartonske obloge ili knauf ploče na mjestima gdje smo pregradili prostoriju u vrijeme potresa znala su imati pukotine. One nisu dostatne kako bi zamijenile potporne grede i ojačale konstrukciju stoga s njima ne treba računati. Također, ukoliko netko ima stan obložen gips kartonskim pločama, a pukotine nisu vidljive to ne znači da nisu prisutne. Pojačanje građevina i podizanje sigurnosti objekata je dug proces i strateški dugoročna odluka. Održavanje građevina jednako je i trebalo bi biti opće prihvatljivo jer ukoliko smo u stanju potrošiti po 1000€/m2 na uređenje interijera bilo stana ili poslovnog objekta tad bi bilo mudro uložiti 50€ po četvornom metru kako bi poboljšali konstrukciju radi sigurnosti. Nama na prvom mjestu je vanjština no nikako ne podržavamo nestabilne građevine, otvaranje i micanje zidova bez suglasnosti statičara. Život je pun malih znakova na koje u svakodnevnom životu ne obraćamo pažnju, no potresi koji su nas zadesili na surov su nas način upozorili da pogledamo ispod žbuke i fasade.

Ovu godinu obilježiti će stilovi „spojevi nespojivog“ jedan od nama omiljenih grandmilenial stil koji je spoj modernog i retro uz neodoljivo kraljevsko plavu svoj openspace prostor dobiti će dozu estetike i luksuza, stoga poigrajte se… samo je nebo granica, no ne zaboravite na sigurnost prije svega.

Naš moto je dizajn po mjeri čovjeka no usudili bi se dodati i sigurnosti.